10 Ekim 2020 |
Kanser, normal beden h・resinin mutasyonu(değişimi) sonucu, denetimsiz olarak hızla çoğalması sonucu oluşan bir hastalıktır.200'den fazla kanser kişide vardır. Bunlar oluştukları organ ve ya dokuya göre adlandırılır.Örneğin ; meme kanseri, akciğer kanseri gibi.
Meme kanseri, kadınlarda görülen kanser tipleri arasında birinci sırada yer alır.Yaşam boyu her 8 kadından birinin meme kanserine yakalanma riski vardır.Meme kanserinin oluşum nedenleri;kalıtım, hormonlar,beslenme olarak sıralanır.
Risk faktörleri;Kadın olmak(nadiren erkeklerde de görülür),ilk regl(adet) yaşının erken, menepoz yaşının geç olması, menepoz sonrası hormon tedavisi almak,doğum kontrol haplarının uzun süre kullanılması, kötü beslenme alışkanlıkları vel alkol kullanımıdır.
30 yaşını geçen her kadın her banyodan sonra kendi kendine yapacağı düzenli fiziksel muayene ile meme kanseri gelişimini takip edebilirler. Bu muayene de meme dokusunda bir farklılık olup olmadığı incelenmelidir. 40 yaşından sonra ise fiziksel muayeneye ek olarak her yıl düzenli olarak mamografi çektirmeli (meme filmi) ve düzenli olarak doktor kontrolünden geçmelidirler.
Kendi kendinize yaptığınız fiziksel muayenede;
キ Memede ağrı
キ Memede veya memeye yakın olan kol altında şişlik
キ Memenin büyüklüğünde veya şeklinde değişiklik
キ Meme başında yumuşaklık ve akıntı
キ Meme derisinde portakal kabuğu görünümü
キ Memede veya meme başında içeri doğru çekinti olması
キ Memede iki haftadan uzun süre ele gelen sertlik veya kitle
gibi durumlarla karşılaşıyorsanız hemen doktorunuzla görüşmelisiniz.
Diğer birçok kanser türünde olduğu gibi meme kanseri ile beslenme arasında önemli bir ilişki vardır.Meme kanseri beslenme takibi ve tıbbi beslenme tedavisinin en etkin olduğu kanser türlerinden biridir.Bilimsel gerçekler bizlere kansere yakalanmamak için sağlıklı ağırlıkta olması gerektiğini ve vücut yağ oranlarının düşük olmasının aynı zamanda kanser hastalarının nüksleri engellediğini göstermektedir.
MEME KANSERİNDE SAĞLIKLI AĞIRLIK VE SAĞLIKLI VÜCUT BİLEŞİMİ İÇİN BESLENME MODELİ NASIL OLMALIDIR?
Bir günde yenilen tüm yiyeceklerin bir tabak içerisinde olduğu düşünüldüğünde;
Tabağınızın yarısını sebze ve meyveler oluşturmalı ve sebzeler, meyvelerden daha çok yer kaplamalıdır.Mevsimine göre çeşit çeşit,renk renk sebze ve meyvelerden seçmelisiniz.Tabağınızda ne kadar çok renk varsa o kadar çok sağlıklı öğeyi vücudunuza aldınız demektir.Mevsimine göre havuç,domates,tere,roka,turp,lahana,brüksellahanası,brokoli,şalgam,nar,böğürtlen tercihlerinizde mutlaka yer almalıdır.
Temel enerji kaynağımız olan tahılları,tam tahıllı ürünlerden seçin.Tam tahıllı ekmek veya kepekli ve ya çavdar ekmeği tercih edin.Pirinç yerine bulgur veya kepekli pirinci daha fazla tercih edin.Haftada 2-3 kez kurubaklagilleri(kuru fasulye,nohut,mercimek gibi) mutlaka tüketin.Yulaf kepeğini çorba veya yoğurdunuza ekmelek,günlük posa alımınızı artırmanızı sağlayacak ve doygunluk hissinizi artıracaktır.
Kırmızı et tüketimizini azaltın.Yağsız etleri tercih edin.Haftada 2-3 kez kırmızı et tüketin.Haftada 500 gramdan az kırmızı et tüketmeye özen gösterin.Salam,sosis ve sucuk gibi işlenmiş etlerin tüketiminden sakının.
Hayvansal yağları sınırlandırın.Bunu sağlamak için etlerde yağsız etleri,süt ve süt ürünlerinde yarım yağlıları tercih edin.
Yemeklerinizi zeytinyağı ve ayçiçeği,mısırözü gibi diğer btikisel yağlardan biriyle bire bir oranında karıştırarak pişirin.Pişirme işlemlerinde riviera zeytinyağı kullanın.Sızma zeytinyağı soğuk tüketime uygun olduğundan pişirme işlemi için uygun değildir.
Omega-3 yağ asidi alımınızı artırmak için haftada 2-3 kez balık tüketin.Günde 2 adet ceviz veya 5-6 adet fındık veya badem tüketerek Omega-3 yağ asidi açısından diyetinizi zenginleştirebilirsiniz.
Keten tohumu vitamin,mineral,posa içeriği yönünden zengin bir kaynaktır.Fitoöstrojenik etkisi nedeniyle hormon reseptör pozitif meme kanseri hastalarında tüketimi kontrollü olmalıdır.Düzenli olarak tüketimi ÖNERİLMEMEKTEDİR.
Yeterli antioksidan alımı,meme kanserine atlatmış olan takipteki hastalarımızın daha güçlü nükslere karşı daha dirençli olmasını sağlamaktadır. Meme kanseri hastalarında selenyum,kurkimin(zerdeçal),C vitamini, E vitamini, resveratrol ile antioksidan içeriği zenginleştirilmiş beslenme programı önerilmektedir.BESLENME PROGRAMLARI KİŞİYE ÖZELDİR.
D vitamininin en iyi kaynağı güneştir. Ancak bazen yeterli güneş alınmasına rağmen D vitamini düzeyi istenilen seviyede olmayabilir.Kan değerlerine bakılmaksızın ve doktorunuzun önerisi olmadan kesinlikle D vitamini kullanmayın.
Şeker ve şeker ilave edilerek hazırlanan (reçel,marmelat,içecekler,tatlılar,hamurişleri gibi) yiyeceklerin tüketimini azaltın.Günlük olarak aldığınız eklenmiş şeker miktarının 20-25 gramı geçmemesine özen gösterin.
Beden Kütle İndeksi(BKİ) değerinizin 25'in altında olmasına özen gösterin. Sizin için en doğru BKİ hedefinizi diyetisyeninizle saptayabilirsiniz.
Fiziksel aktivitenizi doktorunuzun önerisi doğrultusunda artırın.Sürdürebileceğiniz düzenli aktivite programı, ağırlık denetimi ve vücut yağ oranınızın istenen düzeye gelmesinde yardımcı olacaktır.
DİYETİSYEN EDA EVREN ÖZDEMİR
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!