29/03/2024

ZAYIFLAMAK İÇİN YAPILAN YANLIŞLAR

Türkan KARA

Türkan KARA
13 Şubat 2017

Günümüzde pek çok kişi kilo vermeye karar verdiğinde fazla kilolarından kurtulmak için çevresinden duyduklarını ya da doğru bildiği yanlış bilgileri uygulama yoluna gitmektedir.Bilinçsizce yapılan bu diyetlerle birey aslında metabolizma dengesini bozup, kilo alımında ve kilo kaybında direncin oluşmasına sebep olmaktadır.

1)Çok hızlı kilo vermeye çalışmak 

Öncelikle bilinmesi gereken en temel şeylerden birisi bireyler arasında farklılık göstermekle beraber haftada 0.5-1 kg arası ağırlık kaybı sağlıklı bir diyet için en idealidir. Bu değer bireyin diyete başlama ağırlığıyla değişiklik gösterebilir. Çok hızlı kilo vermek kas ve su kaybına neden olur ve kas dokusu enerji harcayan bir dokudur. Kas dokusu azaldığında metabolizma yavaşlar.

2)Tek bir besinle zayıflamaya çalışmak

Genelde bireyler diyetlerinden karbonhidratları çıkararak protein diyetleriyle hatta tek bir besin tüketerek beslenmeye çalışırlar. Bu şekilde beslenen bireylerde uzun vadede hızlı kas kaybı, yorgunluk, bitkinlik gibi durumlar meydana gelir. Kısa zamanda çok kilo vermeye vaat eden bu diyetler su ve kas kaybettirerek kilo verdirebilir fakat kısa bir süre sonra kiloların daha fazlası vücuda tekrar alınabilmektedir.

3)Öğün sayını azaltmak

Öğün atlamak veya tek bir öğünle beslenmeye çalışmak kilo vermeye yardımcı olmamakla birlikte aynı zamanda sağlığınızı da olumsuz yönde etkilemektedir.Uzun süre aç kalıp tek öğünle beslenildiğinde vücut bu açlık durumuna tepki olarak tüketilen besinleri depolama yoluna gidecektir.

Günde 3 ana 2-3 ara öğün yaparak kan şekerimizi dengeler, metabolizma hızımızı artırır ve açlık krizlerimizi önleyebiliriz.

4)Yeterli su içmemek

İçilen suyun midede doluluk hissi uyandırması ve barsak hareketlerini arttırması gibi olumlu etkileri vardır.Ayrıca Amerikan Diyetisyen Derneği en iyi kilo verimi için kadınların günde en az 11 su bardağı su içtiklerinde yağ yakımı mekanizmalarının iyi çalıştığını rapor etmektedir.

5)Ekmek tüketmemek

Vücudumuzun her besin grubuna ihtiyacı vardır. Günlük alınması gereken  enerjinin %50-60 ını karbonhidratlardan bu oranın büyük bir kısmını da kompleks karbonhidrat kaynağı olan ekmekten alırız.Ekmeği diyet listelerinden tamamen çıkarmak yerine beyaz ekmek tam tahıllı, çavdar veya kepekli ekmekle değiştirilmelidir.

6)Mucizevi bir besin arayışı

Çok hızlı kilo vermek isteyen veya kendinde diyet programı için yeterli iradeyi göremeyen bireyler tek bir besinden mucizevi bir etki bekliyor. Ancak konu beslenme olduğunda  her besin grubundan yeterli miktarda alınması gerekmektedir.Bazı besinlerin zayıflamanıza olumlu etkisi olabilir ancak hiçbir besinin tek başına zayıflatması söz konusu değildir.

3 yorum yapılmış

  • Yusuf13 Şubat 2017 • 22:50

    Ben sayiflamak icin spor salonuna gidiyrm birde diyet yapiyrm sabahlari kahvalti ve yarim dilim ekmek yiyorum iste calistihim icin oyle yemeğin de biraz tuzlu yemekler geliyoz ekmek yemiyorum aksam geldiğimde ise biraz yemek yiyorum ekmeksiz ve bol miktarda su iciyorum sisce uygunmudur acaba
  • enelzdirek14 Şubat 2017 • 09:30

    Güzel bir yazı olmuş teşekkürler.Ben yürüyerek kilo verebiliyorum 8 kilo verdim. Eşimde havuzda yüzerek10 kilo verdi.Herkes sevdiği bir sporu seçmeli tabiki yiyecek miktarını azaltarak ve bol su içerek.
  • SalihZDEMR14 Şubat 2017 • 12:23

    Sn Türkan Kara; Kilo verme işi bence kişinin yaşıyla alakalı .Ben diyetistene gittim bana bir program uyguladı harfiyen uydum ay sonu dikkate değer kilo vermemişim ancak kilolarım kasa dönüşmüş! denildi yani değişen bir şey yok. Yaşım 52 . bence masadan doymadan kalkabiliyorsanız kilo verirsiniz sağa sola da gitmenize gerek kalmaz.

Yorum yazın

İsim (Gerekli)
Yorumunuz (Gerekli)
 

Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

Yazarın diğer yazıları