18/04/2024

ÖĞRENCİLER ORTADOĞU’DA SİYASET VE TERÖRİZMİ TARTIŞTI

3 Aralık 2013 - 00:00
ÖĞRENCİLER ORTADOĞU’DA SİYASET VE TERÖRİZMİ TARTIŞTI

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Rasim Özgür Dönmez, ulus devletlerin uluslararası ilişkilerin yegane aktörü olma özelliklerini kaybettiklerini, 90’lardaki ve 2000’lerdeki terör örgütlerinin de legal yapılar olmaya doğru gittiklerini söyledi.

AİBÜ Sosyal Bilimler ve Münazara Topluluğu tarafından düzenlenen ‘Orta Doğu'da Siyaset ve Terörizm' konulu konferansta konuşan Doç. Dr. Dönmez, günümüzde artık ulus devlet sürecinin değişmeye başladığını anlatarak, "Ulus devletler uluslararası ilişkilerin yegane aktörü olma özelliklerini kaybediyorlar" dedi. Doç. Dr. Dönmez, 90'lı yıllarda yayınlanan bir gazete incelendiğinde haberlerde en az iki terör örgütü kelimesiyle karşılaşıldığını ancak bugünkü gazetelerde böyle bir durumun söz konusu olmadığını ifade ederek, "90'lardaki, 2000'lerdeki terör örgütleri aslında şu anda legal yapılar olmaya doğru gidiyorlar. İster istemez de bu örgütler, El Kaide hariç, normalleşmeye çalışıyorlar. Bundan sonra ne olacak bilemiyoruz. Mesela ABD, İran-Rusya ittifakı ile başarılı olursa bunun sonucunda belki de 5-10 yıl sonra gazetelerde Hizbullah'ı siyasal parti diye okuyacağız" diye konuştu.

Orta Doğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM) Orta Doğu Uzmanı Bilgay Duman ise din, mezhep, Arap milliyetçiliği ve aşiret ekseninde ele aldığı Orta Doğu'da, yerel dengelerin çok iyi analiz edilmesi gerektiğini ayrıntılı şekilde anlatarak, bu süreçte Orta Doğu'da bir tarafın yanında yer almanın kaybetmek olacağının altını çizdi.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!

Yorum yazın

İsim (Gerekli)
Yorumunuz (Gerekli)
 

Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.