19/03/2024

NİNE TEKNOLOJİYE MEYDAN OKUYOR

19 Kasım 2018 - 12:57

300 YILLIK DEĞİRMENDE ÜRÜNLERİ ÖĞÜTÜYOR

Sakarya Akyazı İlçesinde ‘Değirmenci nine’ olarak bilinen 80 yaşındaki Melahat Çekir. su değirmenin çarkını 60 yıldır döndürüyor.

Sayıları oldukça azaldığı için artık bir kültür varlığı haline gelen,300 yıllık su değirmeni, gelişen teknolojiye rağmen çarklarını döndürmeye devam ediyor. Özellikle diyabet ve kronik hastalıkları olanlar değirmende un öğütmeye gidiyorlar.

Çevrede ayakta kalan tek su değirmeni olma özeliği de taşıyan ve 60 yıldır, Melahat Çekir’in çalıştırdığı Osmanlı su değirmeni gelişen teknolojiye rağmen aynı usulle suyun tonlarca ağırlıktaki değirmen taşını hareket ettirmesiyle bölge halkına hizmet vermeye devam ediyor.

Değirmen, bölgeden gelen vatandaşların ürününü de öğüterek organik un elde edilmesine katkı sunuyor. Su değirmeni sayesinde yöre sakinleri, buğday, arpa, ve mısırlarını doğal yolla öğütmenin mutluluğunu yaşıyor.

60 yıldır değirmeni işlettiğini söyleyen Çekir, şöyle konuştu:

“Burada çok güzel un öğütüyorum. Burada öğütülen unun ekmeği güzel olduğu için herkes buraya un öğütmeye geliyor. Burası 300 yıllık değirmen. Değirmenin eski haliyle burada duruyordu ve biz geldik biraz onardık ve hala değirmenimiz çalışmaya devam ediyor. Ben burada müşterimi memnun etmek için elimden geleni yapıyorum ve her türlü mamulü öğütüyorum. Değirmenimizin taşı iyi olduğu için vatandaşlarımız burayı tercih edip geliyorlar. Mısır veya buğday biterse değirmen taşı boşuna döner, taş una karışır unda iyi olmaz ve bende un öğütürken burada taşın başında bekliyorum. Eğer başında beklemesem un iyi olmaz ve müşterimizde öğüttüğümüz undan memnun kalmaz”

Çevreden un öğütmek için gelen Ahmet Ölü’de değirmende öğütülen un ve mısırın daha kaliteli olduğuna dikkat çekerek, “Bu bölgede bu değirmenden başka bir değirmen yok ve bende buraya öğütülmesi için mısır getirdim. Burası tarihi su değirmeni 300 yıla yakındır hizmet veriyor. Değirmenci nine bana ‘10 gün sonra gel’ dedi. Mısır olsun buğday olsun, arpa olsun hepsini getiriyoruz. Ben 62 yaşındayım kendimi bildim bileli bu değirmene geliyorum” dedi.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!

Yorum yazın

İsim (Gerekli)
Yorumunuz (Gerekli)
 

Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.